Monday, 11 February 2013

Japan School Uniforms ~ drama / movie version


Konnichiwa minna..Walaupun zaman sekolah aku telah berlalu tetapi bila melihat pakaian seragam sekolah yg menarik & smart dlm setiap cerita yg ditonton menyebabkan ianya mengingatkan kembali pd zmn sekolah..hehe..Dalam drama Jepun, uniform sekolah pun boleh dijadikan fashion..(Errkk..btul ke ni??)..pd sesiapa yg biasa menonton cite Jepun korg mesti biasanya perasan pakaian sekolah yg dipakai mereka kadang-kala berlainan mengikut drama..today, this post is about Japan school uniforms..

Di sini, beberapa himpunan drama / filem berkaitan sekolah yang menampilkan uniform sekolah...Jom sama-sama kita tgk gambar pakaian seragam sekolah bg setiap cerita yg berlainan..

Bermula dgn drama Ouran High School Host Club (2012) Pakaian seragam sekolah yg dipakai pelajarnya nampak kemas, elegan, berjenama & mahal..sesuai dgn sekolah yg mereka berada.. iaitu merupakan sekolah elit bg anak org kaya..


Haruna Kawaguchi sbg Haruhi Fujioka

Seperti biasa berpakaian kemas bertie dan blazer yg berwarna hitam berjalur putih seakan kekuningan


Seterusnya pula drama Hana Yori Dango (2005) yg menampilkan Makino seorg pelajar miskin tlh memasuki di Eitoku Gakuen, iaitu sekolah yg kaya dan istimewa yg mana ia di kawal oleh empat org bunga atau di kenali sbg F4..mereka ni merupakan dr keluarga yg kaya dan mempunyai pengaruh besar..
Hanya Makino sje yg berpakaian sekolah..manakala F4 memakai pakaian yg biasa, disebbkn mereka adlh ketua di sekolah tersebut

Makino yg memakai uniform berwarna merah jg bow..menampakkan ia nmpk lg comel.F4 sperti bese memakai blazer atau kot yg kemas
Mao Inoue sbg Makino

Nobuta Wo Produce (2005)...
 Kamenashi Kazuya & Tomohisa Yamashita selaku watak utama dlm ni.

Blazernya berwarna biru dan mempunyai sedikit jalur biru muda jg logo sekolah..manakala seluarnya pula nmpk sepadan dgn baju iaitu berwarna biru yg berpetak...

Horikita Maki sbg Nobuta dlm cite ni

 Uniform Nobuta wo Produce seakan sama uniform dlm Samurai High School (2009) 
Miura Haruma yg memegang watak sbgi Mochizuki Kotaro & pahlawan samurai.. Miura kelihatan kemas mengenakan pakaian uniform sekolah yg berwarna biru gelap jg terdpt sdikit jalur biru muda,.

Hanazakari no Kimitachi e / Hana kimi
Uniform yg lengkap bertie yg bercorak jalur dan jacket yg berwarna kelabu..

dr kiri Ikuta Toma, Horikita Maki & Oguri Shun

One Litre Of Tears / 1 litre no Namida 2005
Nishikido Ryo & Erika Sawajiri berpakaian sekolah lengkap dlm cite ni
Erika kelihatan sgt lawa apabila berpakaian uniform sekolah yg berwarna putih, jg bow wrne merah & skirt yg berwarna kehitaman..
Aya ( Erika Sawajiri )

Movie : Koizora / Sky of Love (2007)

 mengenakan jacket klasik berwarna biru kehitaman
Aragaki Yui dan Miura Haruma

Movie : Kimi ni Todoke (2010)

Mikako Tabe & Miura Haruma berpakaian uniform lgkap..berwarna perang serta bertie..nmpk menarik jg jacket berwarna ni..

Dragon Zakura (2005)

sperti uniform dlm cite lain, uniform dlm Dragon Zakura jg pelajarnya memakai jacket berwarna hitam kebiruan dan pelajar perempuannya memakai bow wrne merah
bersemangat mereka ni belajar..hehee
Aragaki Yui, Koike Teppei & Yamashita Tomohisa sbg pelajar dlm drama ni

Seterusnya kita perhatikan pula pakaian sekolah dlm cite popular di Jepun ni iaitu Gokusen 2 (2005).. Cite yg mengisahkan pelajar nakal di kelas 3D.Wlupun tidak berpakaian uniform lengkap tetapi msh lg mengenakan jacket hitam..
Akanishi Jin & Kamenashi Kazuya

Gokusen 3 (2008)
Ishiguro Hideo, Miura Haruma & Miura Shohei

My Boss My Hero (2006)
Uniform dlm cite ni pun nampak menarik jg..sbbnya ianya berwarna coklat keperangan, seluar pula berjalur petak kebiruan
Nagase Tomoya sbg Sakaki Makio
Yui Aragaki sbg Hikari

Hammer Session (2010)
dlm drama ni uniform nya lain sedikit sbbnya ianya berwarna merah jambu dan kolar berwarna putih..sperti biasa bg pelajar lelaki memakai tie,bg pelajar perempuan memakai bow yg bercorak..
Shida Mirai sbg Tachibana Kaede

GTO 2012
pelajarnya lelaki hanya memakai t-shirt kemaja putih dan bertie yg mempunyai jalur
pelajar perempuan jg memakai t-shirt kemeja kolar & memakai skirt berwarna putih yg mempunyai corak berpetak

Yankee-kun to Megane-chan (2010)
Narimiya Hiroki (Shinagawa Daichi) & Naka Riisa (Adachi Hana)

uniform yg menarik jg, jacket berwarna hitam & tie berwarna merah berjalur serta seluar slack berwarna kelabu bg pelajar lelaki & perempuan memakai bow berwarna merah berjalur & skirt berwarna merah bercorak petak

Detective Conan Drama 2011
versi drama,uniform lengkap berwarna hitam seluar dan baju bg lelaki, perempuan pula jacket berwarna hitam manakala skirt berwarna kelabu
veri anime, uniform berwarna biru

Kudo Shinichi Kyoto Shinsengumi Satsujin Jiken (2012)
Okamoto Rei, Matsuzaka Tori, Mizobata Junpei, Kutsuna Shiori

Movie : High School Debut
uniform ni lebih kurg sama dgn drama lain cuma yg berbeza jacket bg pelajar perempuan berwarna hitam dan mempunyai jalur berwarna putih serta memakai tie biru cair..menarik jg.
Junpei Mizobata (Yoh Komiyama ) & Ito Ono (Haruna Nagashima)

Lastly, Kamen Rider Fourze (2012-2013)....

uniform pelajar lelaki berwarna biru terang dan mempunyai sedikit jalur merah dilengan dan tie merah..pelajar perempuan sama jg jacket wne biru terang jg lengkap dgn bow...

berdiri dr kiri :Ryo Yoshizawa, Takushi Takanada, Rikako, Ryuki Takahashi
duduk baris dpn dr kiri: Shiho, Fumika Sumizu, Sota Fukushi, Tomimori

~ so, slps tgk sume gambo di ats, uniform dr cite mne yg berkenan..hehee..
See u soon in the next post !!

14 comments:

Fatihah said...

hana yori dango ! :)

Nurrul said...

Pakaian sekolah paling Smart & Kemas dari Jepun .. ^^ Kalau tengok yg Private school punya.. lagi awesome.. ^^

g.i.r.l.o.n.t.h.e.s.l.o.p.e said...

sugoiiiiiiiii!. hontou ni kawaii ne.

sume high school series are the best. if u noticed, jacket hanya dipakai pada musim sejuk. time summer/spring, most of em, just pakai uniform lengan pendek je.

korean plak? wink2

sabry oppa said...

panjangnye entry ...
nice ~
teringat kat kawan yg giler2 kat anime.. bile die start borak memg x boleh masuk ....

http://shaberry92.blogspot.com/2013/02/blog-post.html

Muhammad Saiazuan Norhalik said...

stylo pakaian sekolah diorng

p.s result blum kluar lg la..huhu

Bui Junaidi said...

DRAMA HANA YORI DANGO TU BEST....HEHE

SEMUA LAWA,LAIN DRPD YG LAIN..TP SEKSI LA

Nurul Aisyah said...

alamak......perghhh.......mcm best je cite dia.......nak search ni.............im coming dramacrazy!!!!!!!!

dya bunga said...

suka tgk uniform dri jepun..semua cntik2

Mieya Atiera said...

Semuanya cantik-cantik kan? Mieya dulu, suka sangat tengok cerita Jepang nie. Tapi sekarang nie, dah kurang sikit.

aReLaN said...

teringin gak nak pakai uniform ni masa dok jepun dulu.hehehe

Eza Boom Boom :) said...

1 litre of tears tu eza suka sangat!!! mmg eza suka drama jepon over drama korea. hahaa. btw, result eza dah kuar :)

Hans said...

uniform sekolah diorang cantik tapi kos mahal :)

Aishah Jahirah said...

kita xleh macam diaorg...gengster diaorg pun pakai smart.

9n0L4 said...

bestnye kalau dpt lyn sume cite ni. hehe.

Copyright@Segala yang tercatat di atas adalah Hak Milik theprofmie