Friday, 22 June 2012

Tokyo Skytree di Jepun ~ 東京スカイツリー

Assalammualaikum w.b.t & Salam Sejahtera
Agak lama jg aku tidak  m’buat entry b’kaitan p’kembgn di Jepun..Memandangkn Jepun mrupakan slh satu negara maju di dunia, ada baik jg kita m’getahui serba sedikit m’genainya.Baiklah mungkin ada dr klgn uols yg sudh ketahui atau pun mgkin ada yg blum tahu tentang kewujudan Menara Sky Tree yg berada ditgh-tgh kota raya Jepun..B’sesuaian dgn tajuk di atas entry kali ni aku nk share b’kaitan details & fakta menara ini..


Info Menara Sky Tree.
Skytree yang bermakna Pohon Langit Tokyo t’letak di tengah-tengah kota raya Jepun.Ini adalah contoh terbaik bagaimana ketinggian sesebuah bangunan mempamerkan kuasa. Secara rasminya menara ini tlh dibuka kpd umum pd 22 Mei 2012..

Walaupun siap lewat dua bulan daripada jadual asal ekoran tragedi gempa bumi dan tsunami yang melanda negara ini pada Mac tahun lalu, ia kini menjadi kebanggaan rakyat negara itu & diiktiraf sebagai struktur kedua tertinggi selepas Burj Khalifa di Dubai.

Namun begitu, bagi kategori menara, Skytree kini berada di tempat pertama dunia dengan ketinggian 634 meter, memintas banyak menara lain antaranya menara Canton di Guangzhou (600 meter) dan menara Canadan National di Kanada (553 meter). Tmbhn pula, ketinggian menara Skytree adalah dua kali lebih berbanding menara Eiffel di Paris.

Lebih menarik, melihat pula reka bentuknya yang unik, menara Skytree m’gambarkan tradisi yg ada di negara yang terkenal dengan penemuan teknologi baru itu, yang dibina berdasarkan gabungan futuristik dan keindahan tradisional Jepun. Tapaknya yang berbentuk seperti tripod juga dilihat berbeza dengan menara lain yang ada di seluruh dunia.
Tokyo Skytree kini m'jadi daya tarikan baru Jepun

Menara Skytree menjadi pelengkap kepada simbol kebangkitan baru terutama di bumi Jepun yang dilihat kian berani untuk mencipta sesuatu yang tidak pernah disangka oleh dunia.
Selain mewakili satu tamadun yang kembali bangkit, kewujudan menara Skytree juga menjadi petanda penting kepada kebangkitan Jepun dalam mewarnai kemajuan dan keajaiban dunia. Ia juga menjadi daya tarikan baru kepada masyarakat dunia untuk mengenali Jepun.

Tidak hairanlah, Jepun adalah negara yang sentiasa diintai segenap lapisan masyarakat di dunia untuk mempelajari formula kejayaannya selama ini.

Tokyo Skytree pd waktu mlm

Fakta Menara Sky Tree / Tokyo Skytree..
a) dirasmikan pd 22 Mei 2012 di Tokyo..sekaligus merupakan binaan kedua t’tinggi yg pnh didirikan di atas muka bumi.
b) Guinness World Records tlh mengiktiraf Tokyo Sky Tree setinggi 634 meter sebagai bangunan tertinggi di dunia.
c) Bukan sekadar menara biasa, menara Skytree jg menempatkan sembilan pejabat syarikat komunikasi, stesen radio serta saluran penyiar terkemuka Jepun iaitu NHK General TV, NHK Education TV, Nippon TV, Tv Asahi, TBS, TV Tokyo, Fuji TV & Tokyo Metropolitan Television.
d) menara ini turut dilengkapi restoran dan balai cerapan.
e) berjaya mencipta kelainan daripada bangunan lain antaranya dilengkapi sistem yang mampu mengesan gempa bumi dan tahan gegaran.
f) dibina dengan kos sebanyak AS$806 juta (RM2.4 bilion), tidak termasuk kelengkapan telekomunikasi & m’gunakan hampir 580,000 tenaga kerja dalam proses pembinaannya.
g) pembinaan menara Skytree merampas dan mencipta 15 rekod dunia t’masuk pencapaian paling hebat dlm sejarah pembinaan bangunan moden.
h) Daya tarikan utama menara berbentuk jarum ini adalah dua struktur berbezanya iaitu pada aras ketinggian 350 meter dan 450 meter

Nak lbih lanjut ttg Tokyo Skytree atau ingin pergi ke sana msuk lmn web ni..Tokyo Skytree

p/s: kdg2x t'fikir jg mcmane lah org Jepun bleh bt ciptaan stinggi ini & teknologi yg canggih2x..hmm..

17 comments:

~Sweet Honesty~ said...

cantik n unik menara tu..

Hanamiko Sakura said...

tabik la~ minat jepun ^^

イムラン (IMRAN the fraxie) said...

direka sbg menara komunikasi.. dia buat tinggi supaya siaran tak diganggu oleh bangunan2x tinggi di tokyo

|shuhadaothman|TM said...

erkk.tingginyee.kalau naik mau gayat ni..

|shuhadaothman|TM said...

erkk.tingginyee.kalau naik mau gayat ni..

|shuhadaothman|TM said...

erkk.tingginyee.kalau naik mau gayat ni..

L said...

waa. cantiknye.. wah.. ko duduk sana ka bro?

Nurrul said...

memang cantik giler design niehh , ketip betul arkitek !

*tinggi nya... mcm mana lah org2 yg bekerja mnyiapkan menara ini.. sungguh berisiko !

Cik tikah said...

wow. serius cantik :)

ieka im said...

teringin nk g jepun.. ble ntah agknya..huhu

Nurul Aisyah said...

wah...............kalah yg lain kan...

tp gmbr dia tak jelas la...
tp dlm dia cantik...
Mahal juga nak buat Skytree tu..

aReLaN said...

asal la time aku outstation kat jepun hari tu skytree tak bukak lagi.kalau tak, dah boleh merasa.wuuuuu

dyabunga said...

teringin nk pergi..entah bila dpt pergi..haha..

ninest123 said...

nike free, michael kors, longchamp outlet, replica watches, louis vuitton, burberry, chanel handbags, louis vuitton outlet, tiffany and co, christian louboutin outlet, longchamp pas cher, nike outlet, oakley sunglasses, longchamp outlet, nike air max, louboutin, oakley sunglasses, nike air max, cheap oakley sunglasses, ugg boots, ugg boots, uggs on sale, nike roshe run, ray ban sunglasses, longchamp, oakley sunglasses, louboutin pas cher, air max, louis vuitton, air jordan pas cher, louboutin shoes, jordan shoes, oakley sunglasses, ray ban sunglasses, ralph lauren pas cher, replica watches, polo ralph lauren outlet, prada outlet, prada handbags, louis vuitton outlet, nike free, tiffany jewelry, ray ban sunglasses, sac longchamp, polo ralph lauren outlet, tory burch outlet, louis vuitton, gucci outlet, louboutin outlet, kate spade outlet

ninest123 said...

ray ban pas cher, michael kors outlet, timberland, lacoste pas cher, air force, kate spade handbags, north face, hollister, hermes, hogan, lululemon, mulberry, michael kors, nike air max, coach purses, coach outlet, tn pas cher, nike air max, true religion jeans, true religion jeans, converse pas cher, vans pas cher, ray ban uk, michael kors outlet, abercrombie and fitch, michael kors, ralph lauren uk, nike roshe, sac guess, ugg boots, coach outlet, nike air max, burberry outlet online, true religion jeans, hollister pas cher, north face, michael kors outlet, replica handbags, oakley pas cher, burberry, michael kors, michael kors outlet, nike blazer, new balance pas cher, nike free run uk, michael kors, true religion outlet, michael kors outlet, ugg boots, vanessa bruno

ninest123 said...

herve leger, longchamp, louboutin, soccer shoes, jimmy choo shoes, mac cosmetics, ghd, iphone cases, babyliss, insanity workout, hollister, north face outlet, north face outlet, soccer jerseys, hollister, ferragamo shoes, birkin bag, mcm handbags, mont blanc, bottega veneta, nike roshe, vans shoes, oakley, p90x workout, asics running shoes, chi flat iron, valentino shoes, nike trainers, gucci, baseball bats, new balance, reebok shoes, wedding dresses, nike air max, nike huarache, nike air max, abercrombie and fitch, celine handbags, instyler, timberland boots, nfl jerseys, hollister, converse outlet, vans, beats by dre, ray ban, lululemon, lancel, giuseppe zanotti, ralph lauren

ninest123 said...

moncler, wedding dresses, louis vuitton, juicy couture outlet, moncler, moncler outlet, louis vuitton, moncler, swarovski crystal, swarovski, canada goose, ugg boots uk, canada goose, moncler, moncler, ugg pas cher, karen millen, doudoune canada goose, ugg,uggs,uggs canada, canada goose uk, moncler, juicy couture outlet, replica watches, sac louis vuitton pas cher, hollister, links of london, supra shoes, bottes ugg, toms shoes, coach outlet, pandora jewelry, louis vuitton, marc jacobs, canada goose, canada goose outlet, canada goose outlet, moncler, pandora charms, ugg,ugg australia,ugg italia, pandora jewelry, pandora charms, canada goose, thomas sabo, louis vuitton, montre pas cher

Copyright@Segala yang tercatat di atas adalah Hak Milik theprofmie