Tuesday, 24 July 2012

Entry khas Ramadhan : Cara Mengetahui Tarikh Bulan Ramadhan di Jepun

Assalammualaikum...alhamdulillah, dah 4 hari rupanya umat islam berpuasa di bulan Ramadhan yg mulia & dh beberapa ari jg lah aku x update blogni..Gomen ne..sperti yg aku beritahu sblumni ak dlm proses m'gumpul sebyk maklumat & t'pakse m'buat sedikit kajian ilmiah secara terperinci utk m'dptkn maklumt Islam m'genai negara Jepun & Korea...Kalini aku sje nak share berkaitan bagaimana cara masyarakt Jepun utk m'getahui tarikh awal ramadhan / melihat anak bulan Ramadhan..

Lihat dalam video ini,.


Bila melihat video di atas kita dpt konklusikan, walaupun negara Jepun bukan negara Islam tetapi mereka menghormati pegangan agama masing2. Tapi tidak dinafikan manusia tetap manusia, tidak mustahil jika antara ramai2 mungkin terdapat sekumpulan fanatik yang anti Islam..rasanya di mana2x pun ada jg terdapat kelompok begini..

Berkaitan cara mengetahui tarikh awal ramadhan..Jika tidak nampak hilal tanda awal puasa bermula, maka pihak pengurusan mengikut ketetapan hilal Malaysia, negara Muslim berdekatan.

Buat pengatahuan semua, umat Islam di Jepun skngni berpuasa dlm musim panas begitu jg dgn dinegara kita Malaysia cuma yg m'bezakn Malaysia merupakan negara yg beriklim khatulistiwa, Jepun pula merupakan negara 4 musim..mengenai waktu berbuka dan bersahur pula di sana waktunya adalah lbih kurg sama dgn di Malaysia..
Perbezaan waktu di Jepun dgn Malaysia adlh sekitar 1 jam..

Di atas menunjukkan waktu solat di jepun utk 24 july 2012..

13 comments:

nanabyte said...

Nice one, Mie-kun. So, tiada menjadi masalah untuk berpuasa even though kita merantau ke negara orang kan.

Rupanya mcm tu eh cara dorg. Baru tahu. Thanks a lot. :)

p/s: Salam Ramadan 5th. ^___^

9n0L4 said...

imsak? mane ade imsak kat situ. hee. ;)

dyabunga said...

baru dya tahu.. xdpt tgk video tu..hihi..balik umh dya tgk video tu ye..kt opis kne blok..

aReLaN said...

masa aku dulu pkul 3 dah subuh tapi dalam pukul 5 dah maghrib la.ala..still ok tau sebab lepas subuh tdo sampai ke tengah hari besenya aku masa kat jepun dulu.penentuan ramadhan besenya ikut negara islam terdekat atau ikut pada kita asal negara mana la.

Masz Sidek said...

ha'ahlah... awallah... kat kuching Imsak 5.10 macam tu...

profmie said...

@nana, hehe,,slm ramadhan..huhu..taw xpe..

@9nOL4, alahaii...sy t'lps pndg pula..sori tgur ksilpn sy td..hehee
tp yg psti wktu Imsak di Jepun adlh sekitr jam 3pg..sblum subuh,.Fhm kn..hihi

@dyabunga, xpe nti tgklah..

@ areLan, wah..awl btulkn..untglah pnh merasa puasa di negara Jepun..yer..btul tu..

@Masz, memg awl..klu di Malaysia, srwk & sbh yg besenya imsak mcmtu..

nuyui a.k.a miss YUI said...

slh stu sikpa jepun yg yui suka ialah mereka mghormati adab dan budaya.. sgt2 tertib. =)

Hans said...

wah
baguslah negara Jepun :-)

Nurrul said...

SubahannauAllah.. begitu caranya.. bijak sungguh..:)

ninest123 said...

nike free, michael kors, longchamp outlet, replica watches, louis vuitton, burberry, chanel handbags, louis vuitton outlet, tiffany and co, christian louboutin outlet, longchamp pas cher, nike outlet, oakley sunglasses, longchamp outlet, nike air max, louboutin, oakley sunglasses, nike air max, cheap oakley sunglasses, ugg boots, ugg boots, uggs on sale, nike roshe run, ray ban sunglasses, longchamp, oakley sunglasses, louboutin pas cher, air max, louis vuitton, air jordan pas cher, louboutin shoes, jordan shoes, oakley sunglasses, ray ban sunglasses, ralph lauren pas cher, replica watches, polo ralph lauren outlet, prada outlet, prada handbags, louis vuitton outlet, nike free, tiffany jewelry, ray ban sunglasses, sac longchamp, polo ralph lauren outlet, tory burch outlet, louis vuitton, gucci outlet, louboutin outlet, kate spade outlet

ninest123 said...

ray ban pas cher, michael kors outlet, timberland, lacoste pas cher, air force, kate spade handbags, north face, hollister, hermes, hogan, lululemon, mulberry, michael kors, nike air max, coach purses, coach outlet, tn pas cher, nike air max, true religion jeans, true religion jeans, converse pas cher, vans pas cher, ray ban uk, michael kors outlet, abercrombie and fitch, michael kors, ralph lauren uk, nike roshe, sac guess, ugg boots, coach outlet, nike air max, burberry outlet online, true religion jeans, hollister pas cher, north face, michael kors outlet, replica handbags, oakley pas cher, burberry, michael kors, michael kors outlet, nike blazer, new balance pas cher, nike free run uk, michael kors, true religion outlet, michael kors outlet, ugg boots, vanessa bruno

ninest123 said...

herve leger, longchamp, louboutin, soccer shoes, jimmy choo shoes, mac cosmetics, ghd, iphone cases, babyliss, insanity workout, hollister, north face outlet, north face outlet, soccer jerseys, hollister, ferragamo shoes, birkin bag, mcm handbags, mont blanc, bottega veneta, nike roshe, vans shoes, oakley, p90x workout, asics running shoes, chi flat iron, valentino shoes, nike trainers, gucci, baseball bats, new balance, reebok shoes, wedding dresses, nike air max, nike huarache, nike air max, abercrombie and fitch, celine handbags, instyler, timberland boots, nfl jerseys, hollister, converse outlet, vans, beats by dre, ray ban, lululemon, lancel, giuseppe zanotti, ralph lauren

ninest123 said...

moncler, wedding dresses, louis vuitton, juicy couture outlet, moncler, moncler outlet, louis vuitton, moncler, swarovski crystal, swarovski, canada goose, ugg boots uk, canada goose, moncler, moncler, ugg pas cher, karen millen, doudoune canada goose, ugg,uggs,uggs canada, canada goose uk, moncler, juicy couture outlet, replica watches, sac louis vuitton pas cher, hollister, links of london, supra shoes, bottes ugg, toms shoes, coach outlet, pandora jewelry, louis vuitton, marc jacobs, canada goose, canada goose outlet, canada goose outlet, moncler, pandora charms, ugg,ugg australia,ugg italia, pandora jewelry, pandora charms, canada goose, thomas sabo, louis vuitton, montre pas cher

Copyright@Segala yang tercatat di atas adalah Hak Milik theprofmie