Wednesday, 30 January 2013

K-Drama Review 2012 ~Panda & Hedgehog~

Annyong haseyo!..Sudah lama asenya aku tidak update berkaitan review drama Korea. Kalini, aku nak review Korean drama yg bertajuk Panda & Hedgehog. Drama ni ak bru je abez mnntonnya mggu lps, walhal aku dh mula mnonton sejk thun lps lg cume tertgguh disbbkn kesibukan.hehe..so,cuti sem bru dpt abez menontonnya.Cite ni ade 16 episod..Jom bace review nya pula..

Sinopsis..
Drama ni mengisahkan Go Seung Gi (Lee Dong Hae) yg merupakan seorg patissier yg tlh menjadi yatim piatu sejak kanak2 lg. Namun begitu dia kini hidup bersama datuknya. Beliau mempunyai gelaran Hedgehog (Goseumdochi). Pan Da Yang (Yoon Seung  Ah) pula merupakan seorg wanita yg bijak & bersikap positif..Beliau yg lbh dikenali dgn samaran “Panda”. Kedua-duanya m’punyai personaliti berbeza. ..Seung Ji mempunyai masalah keluarga sblumni..bukn itu sje, di awlnya beliau jg menghdpi kesukarn mendpt perkerjaan sbg patissier. Beliau jg mempunyai mslh hutg shingga pd satu hari Seung Ji terpkse selmtkn diri dr ceti yg dia pinjam.. Begitu pula dgn Panda yg mempunyai mslh tiada pelanggan dtg ke kafenya iaitu Panda Café,.nmun begitu dia tidk putus asa mempromosikan kafe nya itu kpd org rmai dgn memakai kostum Panda dan memberi template.

 Pan Da Yang memakai kostum Panda

Di Saint Honore, anak pemilik franchise berkenaan  iaitu Choi Won Ii  tlh pulg ke korea stlh tamat pengajian dan beliau dilantik menjadi Manager baru bg Saint Honore. Disebabkan Pan Da yg terdesak kerana wang, Pan Da jg tlh m’hntr  resume utk apply jwtn di Saint Honore. Sebenarnya Won Ii sudahpun mengenali Panda kerana Panda merupakan kwnnya dr kecik.. Suatu hari, Seung Ji yg memg sedg mencri kerja sbg patissier mendpti Panda café memerlukn staf bg jawatan tersbut.Oleh itu, Seung Ji tanpa membuang masa tlh pergi ke Panda Café tersebut utk memenuhi jwtn itu..Akhirnya Panda tlh mengupah hedgehog sbg patissier  baru di kafe tersbut..


Sejak hedgehog b'kerja disitu, pelggn di panda kafe mningkt..Dalam masa yg sama, Panda jg sbnrnya mempunyai mslh wang kerana ia jg perlu mbyr hutg. Sejak Hedgehog mula bekerja di kafe tersbut, hubungn panda & hedgehog smakin bertmbh mesra. Beliau bukn saja m’punyai kemahiran membuat kek, hedgehog jg boleh  membuat  macaroon..
Sbnrnye, hedgehog jg pernh berniat pd dirinya agar satu hari dpt membina bakeri business sndiri spt Saint Honore..



Setelah sekian lama berkawan dan sama2 membangunkan Panda Café walaupun dlm masa yg sama bersaing dengan bakeri franchise..Hubungan Panda & Hedgehog juga semakin intim..Malahan Won Ii yg merupakan manager Saint Honore jg sebenarnya menyukai Panda..Bibit percintaan antara Panda & Hedgehog bermula..



Di samping itu, masalah telah berlaku di Saint honore..Emak Won inn tlh menghalau suaminya iaitu director Saint Honore disitu keluar dr Saint Honore..Selepas itu, Hedgehog & atuknya (Mr.Park) pula berkerja di Saint honore.. Pada satu hari, ada seorg perempuan kaya yg merupakan pelanggan telah menempah crouque en bouche utk tujuan majlisnya. Apabila beberapa hari kemudian perempuan tersebut dtg lg dan mahu melihat sendiri tempahan yg dibuat.Setelah merasa crouque itu, dia sendiri tlh menyangka yg pembuatnya adlah kwnnya jg sebelumni iaitu Mr.Park.. Sebenarnya, dia sudah pun mengenali dgn Mr.Park (new director  Saint skng)kerana sebelumni dia memg selalu membuat tempahan kek & lain2 dr M.Park.. 
Perkara sbnr terbongkar apabila Panda sudh tahu yg Hedgehog sbnr ialah Min woo,Pada mulanya Panda berasa sedih yg dia seolah-olah tlh ditipu..- Masa ni memg byk adegan sedih..-


Sbnrnya ade kisah sejrh sendiri mengenai  Hedgehog,.yg mana ia ada kaitan dgn presiden sblumni.Seung Ji adlh anak kpd presiden sblumni., Seung Ji yg tlh mencari ayahnya slama 20 tahun.  Sejarah silam masa Min Woo knk2, maknya tlh ditangkap. Namun begitu, Hedgehog adlh Min Woo sbnr. Semasa di parking perselisihan berlaku antara hedgehog & bekas pengarah.. Hedgehog tlh diketuk dikepala oleh bks pengarah tersbut yg merupakn ayah dia yg sbnr.. walaubagaimanapun Hedgehog selamat cuma cedera di kepala sahaja & bekas pengrah Saint honore tlh pun ditangkap atas beberapa kesalahan.
Akhirnya, Hedgehog & Panda tlh berjaya membuka perniagaan sndiri & diberi nama Panda Hedgehog Café.. 


 Info Panda & Hedgehog

Tajuk: 판다양과 고슴도치 / Pandayanggwa Goseumdochi
Genre: Romance, comedy
Episod: 16 episod
Rangkaian Siaran: Channel A
Tempoh siaran: 2012-Aug-18 to 2012-Oct-07

Lee Dong Hae & Yoon Seung Ah

Pelakon Utama
Lee Dong Hae sbg Go Seung Ji
Yoon Seung Ah sbg Pan Da Yang
Choi Jin Hyuk sbg Choi Won Il
Yoo So Young sbg Kang Eun Bi

Komen..
~ Pada permulaan cerita agak keliru sedikit mengenai jalan ceritanya tp bila dah tahu perkara sebenar baru nmpk best..
~jalan cerita agak menarik cuma di episod akhir byk flash back..so,memg kena tgk dr awal baru fhm..
~cite ni xmembosankan sbbnya ia berbentuk komedi..terutama apabila melihat watak Panda..
~Di akhir cerita byk sedih pula..awal2 byk gembira je..hahaa
~di episod 16(akhir) Lee Dong Hae ada menyebut psl sukan pencak silat..Malahan siap diberitahu ia berasal dr negara Malaysia..hihi
~Lakonan kedua-dua watak utama masih boleh dipuji sbbnya dpt menghayati watak dgn baik..
~Bagi aku secara keseluruhannya drama ni tetap TERBAIK..

Nak tgk tekan sini Panda & Hedgehog

10 comments:

Eza Faezah said...

teringin nak tgk citer ni. seriuusss.. heee. nak tengok..

si kiut lavender said...

tuda\ia...comeynya Dong hae

Nisa Greennnpanda said...

aaahhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh...
kawaii desu ne!!
nk tgk aa nnti.. hehehehe.. XD

syahmi-kun..
thanks sudi dtg jenguk my craft blog.. lame xupdate coz..mm...busy, huhu~.. yup, mmg tgh sem break pun now.. ">_<

nunnaly said...

DongHae. can't believe he is in control. selalu kena babysit by other members (Suju) ^_^

Do a review on Flower Boy Next Door please. :)

aReLaN said...

hahahaha...tajuk pon dah cambest je.

9n0L4 said...

bile la nak kuar kat cenel 393 ni. hehe.

ninest123 said...

nike free, michael kors, longchamp outlet, replica watches, louis vuitton, burberry, chanel handbags, louis vuitton outlet, tiffany and co, christian louboutin outlet, longchamp pas cher, nike outlet, oakley sunglasses, longchamp outlet, nike air max, louboutin, oakley sunglasses, nike air max, cheap oakley sunglasses, ugg boots, ugg boots, uggs on sale, nike roshe run, ray ban sunglasses, longchamp, oakley sunglasses, louboutin pas cher, air max, louis vuitton, air jordan pas cher, louboutin shoes, jordan shoes, oakley sunglasses, ray ban sunglasses, ralph lauren pas cher, replica watches, polo ralph lauren outlet, prada outlet, prada handbags, louis vuitton outlet, nike free, tiffany jewelry, ray ban sunglasses, sac longchamp, polo ralph lauren outlet, tory burch outlet, louis vuitton, gucci outlet, louboutin outlet, kate spade outlet

ninest123 said...

ray ban pas cher, michael kors outlet, timberland, lacoste pas cher, air force, kate spade handbags, north face, hollister, hermes, hogan, lululemon, mulberry, michael kors, nike air max, coach purses, coach outlet, tn pas cher, nike air max, true religion jeans, true religion jeans, converse pas cher, vans pas cher, ray ban uk, michael kors outlet, abercrombie and fitch, michael kors, ralph lauren uk, nike roshe, sac guess, ugg boots, coach outlet, nike air max, burberry outlet online, true religion jeans, hollister pas cher, north face, michael kors outlet, replica handbags, oakley pas cher, burberry, michael kors, michael kors outlet, nike blazer, new balance pas cher, nike free run uk, michael kors, true religion outlet, michael kors outlet, ugg boots, vanessa bruno

ninest123 said...

herve leger, longchamp, louboutin, soccer shoes, jimmy choo shoes, mac cosmetics, ghd, iphone cases, babyliss, insanity workout, hollister, north face outlet, north face outlet, soccer jerseys, hollister, ferragamo shoes, birkin bag, mcm handbags, mont blanc, bottega veneta, nike roshe, vans shoes, oakley, p90x workout, asics running shoes, chi flat iron, valentino shoes, nike trainers, gucci, baseball bats, new balance, reebok shoes, wedding dresses, nike air max, nike huarache, nike air max, abercrombie and fitch, celine handbags, instyler, timberland boots, nfl jerseys, hollister, converse outlet, vans, beats by dre, ray ban, lululemon, lancel, giuseppe zanotti, ralph lauren

ninest123 said...

moncler, wedding dresses, louis vuitton, juicy couture outlet, moncler, moncler outlet, louis vuitton, moncler, swarovski crystal, swarovski, canada goose, ugg boots uk, canada goose, moncler, moncler, ugg pas cher, karen millen, doudoune canada goose, ugg,uggs,uggs canada, canada goose uk, moncler, juicy couture outlet, replica watches, sac louis vuitton pas cher, hollister, links of london, supra shoes, bottes ugg, toms shoes, coach outlet, pandora jewelry, louis vuitton, marc jacobs, canada goose, canada goose outlet, canada goose outlet, moncler, pandora charms, ugg,ugg australia,ugg italia, pandora jewelry, pandora charms, canada goose, thomas sabo, louis vuitton, montre pas cher

Copyright@Segala yang tercatat di atas adalah Hak Milik theprofmie